111456
Book
In basket
Odważna, niezależna. Przekraczała bariery, łamała konwenanse. Z impetem wchodziła tam, gdzie zakazano. Zdobyła to, co chciała i dzieliła się z innymi. W XIX-wiecznej warszawie zali ją wszyscy. Uwikłana w sieć intryg stołecznego towarzystwa, walczyła o dobre imię. Lucyna Ćwierczakiewiczowa - królowa polskiej kuchni, której sława i majątek przyniosły kulinarne poradniki. O jej bestselerza pisał Bolesław Prus: "Do zawarcia małżeństwa niezbędne są trzy warunki: pełnoletniość obojga, ich wolna, nieprzymuszona wola oraz... 365 obiadów za 5 złotych Ćwierczakiewiczowej". Charyzmatyczna słynęła z ciętego języka i skutecznej autopromocji. Jedni ją wielbili, drudzy mówili z przekąsem" Panoszy się na mieście jak pawie pióro w kapeluszu" Wszyscy wiedzieli, że zmieniła Polakom jadłospis, przewietrzyła ich mieszkania i głowy. Była skuteczną filantropką, organizatorką zbiórek dla najuboższych i zsyłanych na Syberię. "Pani od obiadów" to pasjonująca opowieść o kobiecie uczącej nowoczesnego patrzenia na świat i kuchnię, kobiecie, która szła przez życie jak kometa, szturmem podbiła serce i żołądki. [Wydawnictwo Literackie, 2018]
Availability:
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 929 (1 egz.)
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again