110641
Książka
W koszyku
I. Wstęp : 1. Pojęcie zdrowia ; 2. Relacje między między żywnością, żywieniem i zdrowiem II. Żywność : 1. Definicje i podział produktów żywnościowych ; 2. Jakość żywności i jej uwarunkowania 3. Przetwarzanie i utrwalanie żywności ; 4. Biotechnologia w produkcji żywności ; 5. Dodatki do żywności i ich zastosowanie ; 6. Znakowanie żywności ; 7. Prawo żywnościowe i urzędowa kontrola żywności III. Żywienie : 1. Istota racjonalnego żywienia ; 2. Podstawowe składniki pożywienia ; 3. Żywność jako źródło składników odżywczych ; 4. Trawienie i przyswajanie pożywienia ; 5. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia ; 6. Wegetarianizm jako dieta alternatywna ; 7. Żywienie dietetyczne ; 8. Interakcje leków ze składnikami żywności IV. Zdrowie : 1. Biologiczne podstawy zdrowia ; 2. Etiologia i prewencja wybranych chorób dietozależnych ; 3. Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka ; 4. Inne zagrożenia dla zdrowia ; 5. Instrumenty polityki prozdrowotnej
Status dostępności:
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61/106 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Indeks
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. przy rozdz.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej