110823
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makroi mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków.Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.Spis treściWstępSytuacja demograficzna w Polsce i na świecie, ze szczególnym uwzględnieniem osób w wieku starszym Co rozumiemy przez starzenie się organizmua Przyczyny niedoboru makroi mikroskładników u osób w wieku starszym Konsekwencje nieprawidłowego żywienia i małej aktywności fizycznej u osób w wieku starszym zalecenia żywieniowe dla osób w wieku starszym Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym znaczenie wody u osób w wieku starszym i zalecenia dotyczące spożycia płynów zażywanie suplementów u osób w wieku starszym Przykładowe jadłospisy dla osób w wieku starszym Piśmiennictwo (http://lubimyczytac.pl/ksiazka/47059/zywienie-osob-w-wieku-starszym)
Status dostępności:
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61/348 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
Bibliogr. s. 160-161
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej